Tuesday, March 8, 2011

Facial Skin Care

Posted by ImpianHomes at Tuesday, March 08, 2011
Reactions: 
Dah byk produk yg aku guna.
ingat2 lupa dah sbb byk sgt. Antaranya..


i. masa kat Uni studi matrix dulu aku pakai jhonson&jhonson clean & clear..


mmg clean & clear..
pada aku tonernya bagus.
rasa fresh, kecutkan jerawat, then xde jerawat baru.
tapi x pandai sgt pakai.
muka kusam je.
sbb masa tu x reti lah nak skrub bagai ni. hehe


ii. then try safi.
sama gak kusam.


iii. pastu masa dah keje..
dah pandai pi facial sebulan sekali..
aku pakai felisa kosmetik.
superbb mmg cerah, xde masalah kusam.
tapi merah2 lak. perit.
maybe x sesuai ngan skin aku yg nipis ni.
harganya pun leh tahan gak la kolo nk menten pakai.


iv. so aku tukar lagi. ke produk 'simple'.
ade jual kat pasaraya2 or farmasi2.
ok gak. dia kurang chemical.
cleanser xde warna. xde bau.
facial wash gel tu best.
sesuai ngan kulit muka aku yg combination type ni.
(dry & oily).


harga ok sgt nak menten pakai.














































v. But then rasa kusam gak, aku tukar lagi.
Now aku pakai PR - Puteri Rembulan.
oh i fell in love with it.






Puteri Rembulan pun kurang chemical.
sgt lembut utk kulit.
xde la rasa perit/ merah2.


PERINGATAN:
Di bawah ni adalah cara aku pakai. Dinasihatkan sesape yg nak try pakai kene tnya habis-habisan kat promoter kedai PR. Aku camtu gak masa 1st time nak pakai. sbb xmo silap pakai lain lak jadinye. Lagi pun lain org, lain condition skin. 


Promoter akan teliti skin type kite then tentukan which products yg sesuai utk kite. Jgn ikut org sbb setiap org kulit x sama! ok tu je nasihat aku ;)


aku pakai:
1. Cleansing milk kulit jerawat. (acne&oily) - tips, xyah guna kapas.tenyeh je kat muka.lagi bersih & jimat.
2. black soap - pakai 2X sehari je (cth pagi & ptg). tiap kali amik wudu' or mlm nk tido bersihkan muka pakai cleansing milk + air je.
3. toner rose 
4. moisturizer - aku pakai bio oil


5. day cream puteri rembulan - if nak kuar rumah siang wajib pakai.


6. BB cream from skin food (aku beli kat mines shopping fair). dipakai b4 apply make-up.


7. Night cream puteri rembulan - tips: dipakai selang satu mlm. jgn tiap mlm. pastu seminggu 2X je. oh kesannye sgt best. Membantu menghilangkan jeragat dan parut - parut lama, dapat mengembalikan kelembapan kulit dan menjadikan kulit tampak lebih muda dan cerah berseri. Digunakan pada waktu malam. Nak tido tu leh sapu nipis2 je.


8. Skrub - seminggu 1X. ade membe kelantan kasi skrub beras pulut + kunyit + daun cermai. katanya beli kat pasar ct khadijah, kelantan. tq yana. 


9. Masker - Daiso Charcoal Mask.



aku pakai mask ni seminggu sekali je. maxima 2x ok. dia agak keringkan kulit. tp kulit aku xpe la sbb oily sgt. Tapi sgt syok la kuar segala white/blackheads. Lps pakai kulit cerah & bersih.

Ape lagi eh. Rasanye ni jela. So far, aku sgt satisfy ngan hasil pemakaian produk Puteri Rembulan ni. Harap2 dpt dipakai berterusan. dah letih dah aku nak cari yg ok & sesuai ngan skin aku ni  ^_^



4 comments:

Yan said...

Muka adalah part paling sensitive bg akak. tak leh sembarangan mcm sesetengah org.. sometimes jeles tgk org lah pakai apa2 pun tapi tak alahan.

~Fara said...

kak yan.. skin akak nampak ok je. mcm xde problem. Tp if akak nk try Puteri Rembulan (PR) ni dialu-alukan. Soft kurg chemical :)

mz said...

sgt teruja ada org pakai sama produk yg aku pakai..hehe..tanya knkwn..xde lg yg pakai Puteri Rembulan...aku pakai hampir 3 4 thn kot..sgt serasi dgn kulit aku..aku ada pelembap, pencuci muka, day cream, nite cream..okla..xmemberi masalah..nk kata btmbh elok pon x..btambah xelok pon tak..menteenn..i like..hehe

~Fara said...

ko pon sama eh masz? best kan. kurg chemical. adik tu kata time pegnen pun leh pakai.

Post a Comment

Tqvm sudi komen yer.. :)

 

Farra Honeydew Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review