Thursday, January 20, 2011

Homemade Pizza Hut

Posted by ImpianHomes at Thursday, January 20, 2011
Reactions: 
Today Cuti Thaipusam. Semorg ade kat umah. So, breakfast pagi tadi jadi org Italy jap hehe aku wat pizza hut. Sauce nye ade dijual kat kedai jual bahan kek. Dlm bentuk serbuk. tinggal bancuh dgn 500gm air. pastu sapu je as topping. Credits to Masz. Aritu YM ngan Masz tnya resepi hiks. Masz ckp doh pun ade jual dh siap. Tapi kedai yg aku pegi tu dh kehabisan stok. Ohh rupe2nye Masz ckp doh mmg cpt sold-out. kene amik no tepon kedai, booked baru p beli. hehe baru gwe tau. 

Tepaksa la aku uli je tepung campo yis dan lain2. Takpe simple je. Seb baik dah blaja ngan kak ipar sebelum ni. Tapi suspen gak nak try hehe..

Alhamdulillah.. Ayat 1st yg kuar dari mulut hubby sejurus dia gigit pizza tu.. "Wah rasa dia serupa cam kat pizza hut" hehe anak pun ckp camtu.. bagus bagus. pasni takyah la pi pizza hut. mahal. baik buat sendiri. Dpt byk & jimat.

Bahan2:
Doh - Tepung 500gm + air 1 cawan + yis + garam 1Teaspoon + gula 1TS + minyak setgh gelas.
Sauce - readymade. Ni yg sbbkan rasa mcm pizza hut. dh siap2 ade oregano.

Ayam/ daging cincang Ramly: kene tumis dulu...bwg merah dadu sebiji..bwg putih xmo buh..pastu letakla cili mesin sikit..rempah kari..tumis mcm biasa..naik minyak baru letak daging/ayam cincang tu.(basuh dlu..n tos..ayam/daging cincg tu..sbb mmg ada bau kuat sikitla..klo xbasuh) pastu buhla dlm kuali tu...tunggu smp empuk n msk..baru angkat n tos jugak..pastu mcm biasala..baru tabur n ltk chese

sosej
cendawan butang
nenas
capcicum
mozarella cheese

Tadaa ini lah dia pizzanya..

-sblm masuk oven -

- 1st pan pizza hut -

- Mine -

- 2nd pan: anta kat umah mentua. dokek yo.. kasi 1 pan. FIL & MIL pun ckp rasa cam pizza hut ^_^ -


Berjaya, yey! Leh la buat selalu. Buat makan2. Kasi mentua sekali sbb umah diorg dkt je. Parents aku kat JB. Jauh.. uhuk uhuk.. Xpe nnt blk JB leh buat. No need pegi pizza hut dah (^_^;). 


Ok bye.. enjoy.. ;)

6 comments:

Yan said...

Terancam lah pizza hut.. takut bungkus je kang company tu..

~Fara said...

alamak sorila, marah lak org pizza hut kang. hehe tp mmg sng je kak yan.. skrg semua bahan dah ade jual readymade kat kedai kek. tinggal tabur & bakar je hiks.

masz said...

ahhaha..melampau ko copy paste je ayt aku tuh tempek kt sini-resepi ayam/dgg cincang tu..:D bagus..bagus..bt lagi nanti..kasi aku rasa lak:p...aku pon nak bt balik ar..lama dh xbt..

~Fara said...

wahha.. sng CnP je ayat cekgu. kang silap info lak =)

P A U L I N E said...

sedapnyer... home made food the best!!

~Fara said...

masz: jom buat lagi masz.. ;)

pauline: jom try buat. sng je ^_^

Post a Comment

Tqvm sudi komen yer.. :)

 

Farra Honeydew Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review